Home

“MARINERS QUE SOLQUEN EL CEL” – VICENT J. MARTÍNEZ – BROMERA

-Ressenya: Pablo Martínez Alcaide-1r de Batxillerat-IES Historiador Chabàs, Dénia

“Mariners que solquen el cel” va ser escrit per Vicent J. Martínez l’any 2005. Vicent J. Martínez va nàixer a València l’any 1962. És membre fundador de la Societat Espanyola d’Astronomia i de la Xarxa Europea de Cosmologia. En l’actualitat, és professor titular d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, a més de director de l’observatori Astronòmic d’aquesta. Amb aquesta obra va guanyar el XI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.

Per a començar el tema és la història de la cosmologia des de l’origen dels temps i de com, grans científics de diverses èpoques han anat fent descobriments per tal de millorar els coneixements de l’ésser humà en aquest camp. L’autor ha escrit aquest llibre per tal que la gent puga entendre com funciona el nostre univers i la forma en què es descobreixen nous esdeveniments relacionats amb la cosmologia i l’astronomia.

Pel que fa a l’argument del llibre, el principi de investigació de l’astronomia es va donar degut a la curiositat de persones que es preguntaven el perquè de les coses. Tal com, perquè la nit es fosca si tenim els estels que brillen al cel? Podem conèixer la distancia del Sol o la Lluna a la Terra? És la Terra el centre de la nostra galàxia? D’aquesta forma els científics han desenvolupat mètodes per a resoldre tots els enigmes que han anat sorgint, malgrat tot queden moltes coses per descobrir tal i com expressa l’autor del llibre. En relació amb Copèrnic, va ser un dels grans investigadors, ell va establir en contra de totes les teories de la seua època que la Terra girava al voltant del Sol, el qual estava al centre dels nostres planetes, i no al contrari, però avui sabem que aquesta teoria no es del tot certa, perquè el Sol i nosaltres ens trobem gairebé a uns 30.000 anys llum del centre de la nostra galàxia, la Via Làctia. A més, gracies a molts altres científics s’ha avançat en els descobriments astronòmics; s’han creat aparells per a millorar la investigació, els telescopis són el millor exemple perquè des de els seus orígens que servien per a observar a distancies espacials considerables, fins ara que permeten veure-hi a distancies colossals, n’hi ha hagut un gran desenvolupament. Sobre les distancies entre planetes, cúmuls, estels i galàxies han sigut mesurades, principalment, basant-se en càlculs matemàtics en la majoria dels casos mitjançant la trigonometria. Això significa que l’ésser humà ha aconseguit utilitzar els seus coneixements per a evolucionar coneixent el nostre món.

Sobre els personatges d’aquesta obra, hi ha hagut molts astrònoms i científics que han protagonitzat i han permès que tot el saber actual sobre el nostre univers siga possible. Tal com Copèrnic; Tycho Brahe, que va ser un dels millors astrònoms que va observar a ull nu; Kepler, que descobrí tres de les lleis mes importants de l’astronomia; Galileu, que fou el primer en utilitzar un telescopi i va descobrir les taques solars, les cavitats de la lluna i que el Sol gira sobre el seu eix; Edmond Halley, que va observar el cometa Halley en 1682 i va encertar amb la predicció de que en 1759 tornaria a ser vist; Isaac Newton, que proposà la llei de la gravetat,… I molts més han col·laborat amb molts mes descobriments.

Totes aquestes persones procedien de diversos països i a més van viure en èpoques diferents. Tanmateix han contribuït en persona o mitjançant els seus apunts, els seus llibres i tot tipus de mitjans que poden haver perdurat i han servit com a base per a les generacions posteriors a ells.

Amb referència a el meu punt de vista, aquest llibre ha sigut molt instructiu, perquè a banda del que apareix escrit, he aprés moltes coses que abans no coneixia. L’autor realitza moltes explicacions de la major part d’allò que tracta, mostrant el seu entusiasme per aconseguir que el lector entenga del que parla, encara que de vegades havia de tornar a llegir algunes explicacions i per l’altra banda apareixien expressions o explicacions bastant complicades d’entendre. Així doncs, hi ha parts en les que l’autor ha captat el meu interès, demostrant que l’astronomia és un tema molt intrigant, perquè a mes utilitza imatges que descriuen i fan més lleuger el tema, i que segurament agrada a la majoria de les persones. Els descobriments que s’han fet sobre el nostre univers i com s’han fet, és el motiu pel qual vaig escollir aquest llibre, per tant estic satisfet amb aquesta lectura i, en conclusió, és adequat per a aprendre sobre aquest tema, però jo el recomanaria a gent una mica més avançada en el camp científic degut a la dificultat de part del seu vocabulari. De tota manera, estic parlant com inexpert lector primerenc en el tema de l’astronomia i la cosmologia.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s