Home

“EL FUTUR EN 3D”

 -Notícies: Sara Aljama i Hicham El Abti-2n Batxillerat-IES número 1-

El passat mes de febrer, al Afterhours organitzat a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Múrcia, es van presentar les noves impressores de tres dimensions (3D). Tot i que existeixen models comercials, aquests aparells els construeixen els mateixos usuaris a partir d’instruccions trobades en internet i amb l’ajuda de comunitats formades per altres usuaris. Fins ara, imprimir models digitals amb volum era un luxe reservat només per a la indústria i la enginyeria, però ara es poden fabricar des d’objectes d’ús quotidià com cadires, fins a productes ortopèdics o del món de la moda, incloent-hi comestibles.

Pel que fa al funcionament, s’allunya molt del tradicional paper i tinta. En aquests moments s’empren dues tècniques: una es basa en la construcció tradicional, superposant capes de polímers plàstics o inclús xocolata fins formar l’objecte desitjat; en l’altra tècnica s’injecta un pegament que s’adhereix a una espècie de pols que s’endureix i forma el producte.

El principal problema és l’elevat cost, que pot arribar a 500 000 $. Tot i això, els nous models oscil·len entre 15 000 i 25 000 dòlars, arribant a costar només 500 $ si es compra per peces i es munta a casa.

Les perspectives a llarg termini van molt més enllà del disseny i la construcció, en un futur pròxim poden arribar a fer-se hamburgueses o òrgans i teixits humans gràcies a les noves línies d’investigació en bioimpressores, que emprarien cèl·lules humanes com a matèria primera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s