Home

“COTXES D’HIDROGEN”

-Notícies: Pau Sastre-1r de Batxillerat-IES de Pedreguer

L’estiu de 2012 vaig estar a un campus científic treballant amb piles de combustible, en concret les piles d’hidrogen aplicables als cotxes com a combustible. Hi ha diferents tipus de piles que generen corrent elèctric a partir de reaccions redox. Entre els avantatges estan l’eficiència, la no emissions, la producció directa, etc. Entre els inconvenients estan l’elevat cost, l’emmagatzemament del combustible, problemes de temperatura, però sobretot està que es tracta de mètodes immadurs i encara no en tenim coneixements suficients.

L’objectiu del campus era animar a l’ investigació en eixos camps, i és que hem de ser conscients que no podem dependre tota la vida del petroli. L’objectiu dels cotxes que funcionen amb piles d’hidrogen no és altre que substituir els combustibles derivats del petroli, que estan fortament lligats al món dels cotxes.

Els cotxes convencionals, apart de problemes de contaminació, en presenten altres. El més preocupant és que el petroli és un recurs no renovable, es a dir que si s’esgota no hi haurà més o tardarà molts anys en haver-hi; i què passarà si l’esgotem? Depenem molt del petroli, és la base de moltes coses, com ara: combustibles, indústria, plàstics, alimentació, tèxtil, neteja, construcció, etc. Sense el petroli, coses bàsiques no existirien. És clar que és difícil acabar tot el petroli, però no és raó com per a no buscar alternatives perquè, la realitat és que cada vegada en queda menys.

Hi ha alternatives al petroli i als combustibles fòssils en general. Les energies renovables estan intentant substituir aquestes fonts d’energia bàsiques. Doncs les piles d’hidrogen són una alternativa més que cal també investigar i millorar.

De la mateixa manera que hi ha vehicles elèctrics, els d’hidrogen en lloc de carregar les bateries generen la seua pròpia energia. L’hidrogen és el combustible que mitjançant una reacció redox amb oxigen produeix energia, i com a residu sols expulsa aigua. Per tant, és una energia neta, que no contamina i no ajuda a contribuir a augmentar l’efecte hivernacle. Sembla bona solució com a alternativa a la gasolina, però té alguns inconvenients. El primer és la forma d’obtenir-lo, ja que els mètodes d’obtenció no poden anar incorporats a un vehicle. Per tant, caldria subministrar-li combustible igual que es fa amb la gasolina o el gasoil. Un altre problema és el de l’emmagatzemament al vehicle. L’hidrogen hauria d’estar a altes pressions i podria ser perillós, ja que amb una espurna reacciona de forma explosiva amb l’oxigen de l’aire per a produir aigua de forma espontània. Altres inconvenients són la baixa densitat energètica i la humitat. Però aquest inconvenients poden ser superats mitjançant investigacions i millorant amb noves tecnologies.

L’hidrogen és una bona solució, ja que hi ha en abundància en la natura i els residus que genera (aigua) no són contaminats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s