Home

“L’exhauriment de les adreces IP”

– Joan Perelló –

Professor d’Informàtica. IES Gata de Gorgos –

L’exhauriment de les adreces IP

Acostumats com estem al poc rigor científic i tècnic d’alguns periodistes, no m’estranyaria veure algun dia en les notícies televisives d’alguna cadena estatal algun anunci apocalíptic sobre l’esgotament de les direccions dels ordinadors. Abans de que això passe, he decidit elaborar aquest article, on procure explicar la situació actual i l’escenari que, previsiblement, tindrem a mitjà i llarg termini.

Cada ordinador, telèfon mòbil o tablet connectat a Internet disposa d’una direcció que l’identifica unívocament. En l’actualitat, esta direcció és un número binari de 32 bits anomenat direcció IP (d’Internet Protocol), amb la qual cosa podem direccionar un màxim de 232 dispositius diferents, és a dir, uns 4000 milions de dispositius. Malauradament, encara que puguen semblar-ne suficients, l’esquema actual d’assignació de direccions és molt ineficient i moltes es desaprofiten.

Per fer-nos una idea del que passa, podem pensar en l’antic sistema d’assignació de matrícules d’automòbils: utilitzava fins a 4 lletres i 4 números per identificar a cada vehicle. Utilitzats de forma eficient podrien haver servit per matricular uns 3900 milions de vehicles. En realitat, degut a que es reservaven 2 lletres per identificar a la província i a les desigualtats de matriculacions entre províncies, el sistema només va donar per matricular uns 40 milions de vehicles, és a dir, una mísera eficiència d’1%.

L’estat actual de les direccions IP és crític. El passat setembre l’organisme encarregat de repartir les direccions IP en Europa, RIPE NCC, va declarar oficialment la fase d’esgotament de les direccions: si les operadores (Movistar, Ono, Vodafone, etc.) ho demanen i compleixen una sèrie de condicions, podran obtenir un últim bloc de direccions, i cap més.

La solució que s’ha adoptat és, en principi, senzilla: utilitzar números més llargs per la direcció. L’estàndard que s’ha proposat s’anomena IPv6, i substituirà a l’anterior IPv4 (no, no hi ha “IPv5”). El protocol IPv6 utilitza, per compte de números binaris de 32 bits, números binaris de 128 bits. Amb això aconseguim un màxim de 2128 direccions possibles, és a dir, 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 direccions, o 50 mil milions de direccions per cada gram de pes de la terra.

Internet està formada per línies de transmissió i uns dispositius anomenats encaminadors (routers) que dirigeixen el tràfic entre les diferents línies. En els extrems d’aquesta xarxa de comunicacions tenim els nostres ordinadors. Per saber on han de dirigir el tràfic, els encaminadors examinen el contingut de la transmissió, en concret la direcció de destí, i en base a això ho envien per una línia o altra.

Si modifiquem l’estructura de les direccions, els encaminadors actuals no poden interpretar eixes direccions, i per això cal reprogramar-los o substituir-los per uns altres. Degut al alt cost tant d’una alternativa com de l’altra, és evident que no interessa de cap manera fer canvis freqüents en els protocols d’Internet, i per això, ara que és necessari, s’ha aprofitat per incloure altres millores apart de l’augment del número de direccions. Eixes millores consisteixen, bàsicament, en la millora de la eficiència en transmissions multimèdia (àudio, vídeo, videoconferència, telefonia IP) i en l’augment de la seguretat de les transmissions.

Arribats a este punt, ens podem preguntar si hem de fer alguna cosa en casa o en la feina perquè tot continue funcionant. La resposta és que, de moment, no cal fer res. Primer les companyies de telecomunicacions hauran d’adaptar els seus equips, després possiblement ens canvien el router que tenim a casa i, només en aquest moment, potser haurem de modificar la configuració del nostre ordinador. Si tenim un sistema operatiu relativament modern (Windows Vista, 7 o 8, Linux o Mac), no caldrà instal·lar cap programa, però si disposem de Windows XP si que haurem d’instal·lar el protocol IPv6. Tranquils, és gratuït i en Internet hi ha informació de com instal·lar-lo.

 

Joan Perelló

Professor d’Informàtica a l’IES de Gata de Gorgos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s