Home

“Tendir ponts entre la ciència, la tecnologia i la societat”

La imatge més àmpliament estesa entre la població és aquella que limita les aportacions de la ciència i la tecnologia al desenvolupament econòmic o a fer més còmoda i confortable la nostra vida. Tanmateix, des d’un primer moment els científics han tingut alguna cosa a dir en relació als interrogants que des d’antuvi s’han plantejat els grans pensadors, com ara, què és la vida?, com s’ha originat l’univers?, quina és l’estructura de la matèria?… Sense anar més lluny, Descartes i Newton, científics de primer ordre, s’han estudiat des de sempre en els manuals de filosofia. L’especialització que, a partir del segle XIX, exigí l’avanç científic i tecnològic donà fruits ben visibles, però els desafiaments intel·lectuals que suposà assimilar-los i fer-los servir en la recerca a les grans preguntes portà els filòsofs a ignorar-los. És així que des de llavors ciència i filosofia han seguit sendes distintes.

Té sentit especular sobre l’origen de l’univers sense parar atenció a les troballes de Copèrnic, Kepler, Galileu, Newton, Einstein, Hubble o Gamow, per esmentar uns pocs noms? O sobre els inicis de la vida, tot ignorant les aportacions de Darwin, Mendel, Oparin, Watson, Crick o Oró? O sobre l’estructura de la matèria sense considerar els treballs de Bernouilli, Dalton, Maxwell, Bohr, Heisenberg, Schrödinger o Dirac?

La renúncia a usar les aportacions de la ciència per part dels filòsofs porta a Hawking i Mlodinow a afirmar, en El gran disseny, que “la filosofia ha mort” i que “els científics s’han convertit en els portadors de la torxa del descobriment en la nostra recerca del coneixement”. Sense pretendre arribar tan lluny, sí que creiem que una societat culta, una societat que encare honestament els problemes de donar sentit a la nostra existència, no pot ignorar el desenvolupament científic i tecnològic. De la mateixa manera que ciència i tecnologia no poden donar l’esquena a les preocupacions de la societat en què estan immerses.

La revista que teniu a les mans pretén contribuir a aquest propòsit. Encara que modestament, volem donar veu als qui fan ciència i tecnologia, però també a tots els qui mostren alguna inquietud per comunicar la ciència i als qui ara comencen l’aventura d’endinsar-se en aquest camp del coneixement, els estudiants. En aquest número trobareu les següents contribucions:

Amparo Vilches i Daniel Gil plantegen la necessitat de superar la imatge distorsionada i empobrida que la ciutadania té de l’activitat científica i tecnològica.

En una extensa entrevista, el metge i investigador Adolfo Aracil denuncia el sedentarisme com la causa principal de l’augment de les malalties cardiovasculars.

En un moment en què, des de tots els àmbits, s’emfatitza la necessitat d’una bona formació per superar la crisi econòmica, mostrem, en la secció A fons, el sorgiment del Laboratori de Liebig, en el qual es desenvolupà un ensenyament que integrava investigació, publicació i aplicacions posteriors. Aquest model impulsà extraordinàriament el progrés de la química i fou ràpidament adoptat en altres països i aplicat en altres àrees. El Laboratori de Liebig constitueix l’embrió dels actuals instituts d’investigació superior.

Mar Bisquert i Àngel Sapena, estudiants que han sigut de l’IES Antoni Llidó, i que actualment fan recerca a la universitat, ens presenten els seus camps de treball.

En Breus i Biografies, seccions elaborades pels estudiants, es tracten notícies d’actualitat, com ara, el desafiament dels neutrins a la teoria de la relativitat, els premiats amb els Nobel de Física i Química d’enguany o l’experiència d’una alumna en els campus d’estiu. També es presenten unes notes sobre Marie Curie, en honor de la qual, la UNESCO declarà el 2011 Any Internacional de la Química.

Josep Lluís Domenech.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s